Studium vlastností mléka jako suroviny pro mlékárenský průmysl. Základní
technologické úkony v mlékárenském průmyslu a jejich využití při výrobě
mléčných potravin.
Technologie mléka a mlékárenských výrobků se zaměřením na výrobu:
(Čurda, Štětina)
tvarohů a termotvarohů
pasterovaného mléka a mléka s prodlouženou trvanlivostí
fermentovaných mléčných výrobků
výrobků na bázi mléčného a rostlinných tuků
přírodních i tavených sýrů
Aplikace instrumentálních analytických metod v mlékárenském průmyslu.
(Čurda)
Využití membránových procesů při zpracování mléka a syrovátky. Funkční
vlastnosti a aplikace koncentrátů syrovátkových bílkovin.
(Čurda, Štětina)
Modelování procesů při výrobě sýrů. (Štětina)
Studium hlavních zdrojů mikroorganismů v mlékárenských a tukových výrobcích
a jejich vliv na jakost a hygienickou bezpečnost. Startérové kultury a
jejich využití v mlékárenských a v tukových výrobách.
Aplikace metod vedoucích ke zvýšení mikrobiální jakosti a trvanlivosti
výrobků, zavádění systému řízení jakosti (HACCP). (Plocková,
Chumchalová, Šviráková)
Aplikace instrumentálních mikrobiologických metod v mlékárenské technologii.
(Čurda)
Vlastnosti a aplikace antimikrobiálních látek přírodního původu
(Plocková, Chumchalová, Filip, Šviráková)
Vlastnosti bakterií mléčného kvašení. Jejich ochranné a probiotické
účinky s důrazem na produkci bakteriocinů a antifungálně účinných metabolitů.
(Plocková, Chumchalová, Šviráková)
Studium základních dějů při získávání a rafinaci tukových surovin. Studium
vedoucí ke zdokonalování technologických pochodu při výrobě tukových potravin
a výrobků z oblasti technických tuků.
Procesy získávání a rafinace rostlinných olejů.
(Filip)
Technologie a vlastnosti viskoplastických tuků (tukové násady emulgovaných
a pokrmových tuků). (Filip)
Technologie a vlastnosti emulgovaných tuků. (Filip)
Příprava a vlastnosti derivátř mastných kyselin jako látek strukturních,
povrchově aktivních a biologicky aktivních.
(Filip, Šmidrkal)
Oleochemické využití derivátů mastných kyselin. (Filip, Šmidrkal)
Studium fyzikálni chemických vlastností tenzidů a jejich využití při
výrobě detergentů, výrobků průmyslové a bytové chemie.
(Šmidrkal)
Chemie, technologie výroby a vlastnosti tenzidů, detergentů a kosmetických
výrobků. Aplikace tenzidů pro kapalné detergenty a v tenzidové kosmetice
Vliv aktivačních přísad na fyzikálně-chemické vlastnosti detergentů,
fyzikálně chemické vlastnosti kosmetických emulzí.
Reologické vlastnosti mlékárenských, tukových a kosmetických výrobků
(Štětina, Štern, Piska, Filip)